Babafürdetés -

Babafürdetés

 

Ezen az oldalon szeretnénk Nektek összefoglalni mindent, amit a babafürdetésről tudni érdemes, legyél akár kezdő vagy gyakolrott anyuka.

 • Amikor a kórházból hazatértek a legizgalmasabb és egyben a legtöbb agoddalmat okozó dolog a baba fürdetése. Azért mert ha első babád, akkor még soha nem fürdettél újszülöttet, ha már van gyermeked, akkor már régen csináltad. Egyszóval mindenképp egy izgalmas dolog a babafürdetés:-)
 • Az újszülött kisbaba a napszak nagy részét alvással tölti, ezért a babafürdetés a legizgalmasabb számotokra. A babafürdetés oldalon szeretnénk Nektek sok-sok ötletet, tanácsot és praktikát adni, hogyan is kezdjél hozzá a babád fürdetéséhez.
 • A fürdőszobában vagy abban a helyiségben ahol fürdeted a picit ne legyen sokkal melegebb, mint a lakás többi részében, maximum 1-2 fokkal, mert ha a baba fürdetés után a kisbabádat viszed a hidegebb helyiségekbe, akkor hamar megfázhat. Bizony a babafürdetésnél nagyon sok mindenre oda kell figyelni. Huzatos helyen soha ne fürdessük csemeténket, ügyeljünk arra, hogy minden ablak be legyen csukva a baba fürdetésénel. 6-8 cm víz telejsen ideális, nem kell a babákat nyakig érő vízben fürdetni. A virágzó babakád ezért is nagyon praktikus mert nem tudsz bele nagyon sok vízet engedni, mégha szeretnél is:-) A babafürdetésnél nagyon sok baleset megelőzhető lenne, ha a szülők betartanák a babafürdető víz magasságot, vagy pedig ha a virágzó babakádat használnák, mivel ez a legbiztonságosabb babafürdetési kellék.
 • A babafürdetésnél nagyon oda kell figyelni a víz hőmérsékletére! Általában a babáknak a testmeleg víz a legideálisabb, vagyis 37 fok. Abban az esetben ha elfelejtettél venni vízhőmérőt, akkor a könyököddel könnyen tudod ellenőrizni a babafürdő hőmérsékletét, viszont ha tévedtél, akkor sírás lesz a jelzés, hogy valami nem stimmel...

                

 • Sok anyuka a műanyag babakád aljába egy textilpenekát szokott tenni, hogy ne csússzon a baba, ez egy nagyon jó megoldás, nem teljes mértékben, de valamennyire csökkenti a pici félelmét a fürdetés közben. A virágzó babakád erre is megoldást kínál a baba fürdetésénél, hiszen ebben érzik a babák a legnagyobb biztonságban magukat babafürdetés közben. Ezt onnan is észre veszed, hogy a műanyag kádban kapálózik a baba, még a biztonságos burkot adó babakádban teljesen nyugodt kisbabád baba fürdetés közben. A pici babákat úgy kell a kádba helyezni, hogy félig ülő helyzetben legyen. Ha jobb kezes vagy, akkor fektesd a bal alkarodra, ha bal, akkor fordítva próbáld megkisérelni a feladatod. A hóna alatt fogd erősen, de azért meg ne szorítsd. A fejét az alkarod tartsa. Ha bizonytalan vagy és túl nagy kihívást jelent a hagyomás baba fürdetés számodra, vagy éppen szeretnéd a legnagyobb biztonságban tudni csemetédet, akkor inkább várásoljatok virágzó babakádat, hiszen abban egyáltalán nem kell tartanod babádat a baba fürdetés közben, hiszen ott a mosdó és bele a virágzó babakád pont azt a dőlésszöget adja, ami a babáknak a legjobb babafürdetés közben, itt nincs szükség támasztékra és semmi másra, egyszerűen csak a baba jól érzi magát és persze te is, mert nem kell görcsölni semmin sem:-) Ha nem szimpatikus a virágzó babakád, akkor pedig válassz, olyan kádat, ami anatómiailag kiképzett és ülőke van benne.
 • A pici sírni kezd ha azt érzi bizonytalan vagy babafürdetés közben, ezért mégha tudod is nem a legtökéletesebb akkor is próbálj meg határozott lenni.
 • A kisbaba arcát minden esetben tiszta vízzel mosd meg, ehhez a rituáléhoz nem kell semmi tusfürdő, szappan és egyéb kozmetikum. Amúgy is a babák fürdetéséshez a legoptimálisabb, ha gyógyszertárban kapható glicerines krémet használsz. Úgy fürdesd babádat, hogy krémezd be mindenhol (kivéve az arcát), majd öblítsd le jó alaposan, egy puha fürdőszivacs vagy akár egy pohár segítségével.
 • A babák hajmosásához általában babasampont ajánlanak, de véleményünk szerint elegendő tiszta vízzel megmosni. Félő, hogy esetleg a babasampon allergiás reakciót válthat ki. Az első hónapban ajánlott a sima víz, utána meg lehet próbálni a babasampont is. Elég ha egy héten egy alkalommal mosod meg a kisbabát haját, később úgyis heti 2-3 alkalommal hajmosás lesz a repertoárban, hiszen babád mindent oda fog kenni!:-))
 • A babafürdetést ne vigyük túlzásba az első fél évben, mert a túlzott hosszú ideig tartó baba fürdetés nincs jó hatással kisbabánk bőrére. 5 perc babafürdetés körülbelül is ideális. 1 éves korig maximum 10 percig tartson a babafürdetés.
 • Újszülötteknél a babafürdetésnél nagyon figyeljünk oda a köldökcsonkra, ha már leesett nem kell annyira figyelni a baba köldökére.
 • Ha nem lenne alkalom a baba fürdetésére egy nap, akkor is ajánlatos átörölgetni a baba testét nedves ruhával, hiszen nekik is szükségük van felfrissülésre, jobban alszanak.
 • A babafürdetés végeztével itassuk le a babánkról a vízet, dörzsolni nem szabad, apró és lágy mozdulatokkal végezzük a babafürdetés ezen fázisát is. Figyeljünk nagyon a hajlatokra, ha nem töröljük a babafürdetés végeztével alaposan, hamar elszaporodhatnak a gombák.
 • A babafürdetés és a törölközés végével az öltöztetést ajánlatos fokozaton csinálni. A baba csupasz testrészeit takartjuk vissza, hogy a legkényelmesebb legyen neki, ezzel a lépéssel is a biztonságérzetét növeljük.
 • És végül a legfontosabb dolog a babafürdetés témában: soha ne hagyjuk egyedül kicsinyünket még egy pillanatra sem baba fürdetés közben. Mindent előre készíts oda, ha mégis elfelejtettél valami babafürdető kelléket, akkor se hagyd felügyelet nélkül kisbabádat!!!

Reméljük tetszett a cikk és hasznos volt számototkra. Bízunk benne, hogy valamennyire sikerült eloszlatnunk a babafürdetéssel kapcsolatos félelmeteket!:-)

Hamty-Damty baba webáruház

Panel Tool

Reset